تعدیل اجاره بها :
یکی از دعاوی رایج در خصوص قراردادهای اجاره املاک تجاری قبل از سال 76 , تعدیل اجاره بها می باشد . موجر و مستاجر می توانند با مراجعه به مرجع صالح درخواست تعدیل اجاره بها را نمایند .
شرایط تعدیل اجاره بها :
براساس ماده 4 قانون روابط موجر و مستاجر سال 56 , موجر یا مستاجر می توانند به استناد ترقی یا تنزل هزینه درخواست تجدیدنظر نسبت به میزان اجاره بها را بنماید , مشروط بر این که مدت اجاره منقضی شده و از تاریخ استفاده مستاجر از عین مستاجره یا از تاریخ مقرر در حکم قطعی که بر تعیین یا تعدیل اجاره بها صادر شده سه سال تمام گذشته باشد .
در دعوای تعدیل احراز رابطه استیجاری کافی می باشد مگر اینکه دادگاه احراز مالکیت را لازم بداند .
دعوای تعدیل اجاره بها در خصوص عرصه و اعیان :
چنان چه مالکیت اعیانی مغازه ای متعلق به مستاجر و مالکیت عرصه متعلق به شخص دیگری باشد , مالک عرصه می تواند درخواست تعدیل اجاره بها نماید .
نحوه طرح دعوای تعدیل اجاره بها :
دعوای تعدیل اجاره بها از سوی موجر و مستاجر قابل پذیرش می باشد , در صورت طرح دعوا خواهان می بایست دادخواست خود را به دادگاه محل وقوع ملک ارائه کند . همچنین موجر می تواند مابه التفاوت اجاره بها را ضمن دادخواست تعدیل مطالبه نماید . مستاجر نیز می تواند ضمن تقاضای اجاره بها رد ما به التفاوت پرداخت شده را به انضمام خسارت تاخیر تادیه در خواست کند .
دعوای تعدیل اجاره بها یک دعوای غیرمالی می باشد .
نحوه اجرای رای :
در صورتی که دادگاه در خصوص تعدیل اجاره بها حکم صادر نماید از آنجا که جنبه اعلامی دارد نیاز به صدور اجراییه ندارد . اما در صورتی که دادگاه در خصوص مطالبه ما به التفاوت اجاره بها حکم صادر نماید موظف به صدور اجراییه می باشد . براساس ماده 5 قانون روابط موجر و مستاجر سال 56 , دایره اجرا مکلف است خسارت تاخیر تادیه از تاریخ قطعیت تا تاریخ اجرای حکم را به قرار دوازده درصد در سال احتساب و از مستاجر وصول و موجر بپردازد.
- ۰۰/۰۷/۲۸